MCOACHCAT MCOACHESP
inici inici actualitat testimonis contacta
mcoach
coaching
pnl
faq

serveis
coachPersonal
coachEsportiu
coachExecutiu
formacio mentorCoach

QUÈ ÉS PNL?

La PNL (Programació neurolingüística) és un enfoc de la psicologia aplicada creada als EUA en el anys 70, per John Grinder i Richard Bandller. Ells van estudiar com treballaven i es comunicaven els tres psicoterapeutes més eficaços del moment: Fritz Perls, Virginia Satir i Milton Erickson. Amb els resultats de la seva recerca van modelar la PNL, que recollia els patrons de llenguatge i les capacitats intuïtives observades.

La PNL (nom donat pels seus creadors, un lingüista i un matemàtic), entén que el nostre cervell funciona amb uns programes o rutines (creences) que s’emmagatzemen fent servir el llenguatge i que s’han creat fruit de les experiències viscudes. Les creences són idees assentades que no qüestionem, són l’eina que fem servir per entendre e interpretar la realitat. Per tant les creences generen la percepció del món que tenim i fem servir, i constitueixen el mapa que fem servir per entendre la realitat i navegar per la vida.

Però tanmateix:   “El mapa no és el territori”

 i si un mapa (conjunt de creences) no ens és útil per fer el nostre viatge per la vida, es necessari trobar-ne un de nou (nou conjunt de creences) que ens sigui més vàlid.


Sabem que les nostres creences originen els nostres pensaments davant la realitat, i que els nostres pensaments (positius, neutres o negatius, el conegut diàleg intern) determinaran els nostres sentiments i comportament (accions, hàbits), determinant les nostres emocions i rendiment. Avui podem afirmar que la modificació de creences, adquirint de noves, eliminant les que ens limiten, permet afrontar la realitat des d’una nova perspectiva.

La PNL ofereix un model ben estudiat per enriquir el món intern de la persona, proporcionant-li nous recursos, oferint-li noves perspectives i alternatives d’acció; i ho fa tenint en compte el registre de llenguatge i el sistema sensorial principal de cada individu (visual, auditiu, kinestèsic).


A continuació algunes frases que recullen principis bàsics de la PNL:

“És impossible no comunicar-se, ens comuniquem encara que no vulguem”

“No existeixen fracassos, sols resultats diferents als esperats”

“La qualitat de la meva comunicació es mesura en funció de la qualitat
de les respostes”

La PNL es coneix també com “la ciència o l’art de l’excel·lència personal” i constitueix una de les eines fonamentals del coaching. La PNL fa possible una metodologia d’aprenentatge basada en la comunicació que facilita els canvis i la eliminació de barreres limitants, desenvolupant nous recursos perquè les persones arribin a assolir els objectius que es proposin.

Algunes de les eines que fa servir la PNL per treballar valors, creences i motivació, son:

bolaMarcs i re-enquadres
bolaFragmentació
bolaVisualitzacions
bolaAnclatges
bolaAfirmacions positives i paraules clau
bolaPatrons de trencament

 La PNL s’aplica avui a àrees tan diverses com la comunicació, el desenvolupament de la intel·ligència emocional, la negociació, el lideratge, l’alineació dels valors i creences, les ventes,.. i és una eina bàsica per líders, coaches, formadors i comunicadors.

 

Passiķ per l'esport, Passiķ per les persones
mcoach, coaching personal i esportiu

disseny web abacmedia